Calendar de activitati

3 februarie 2009 - lansare proiect
18 februarie 2009 - selectie centre locale
13-15 si 20-22 martie 2009 - stagii regionale in managementul voluntarilor
martie - mai 2009 - desfasurarea campaniilor locale de atragere de noi adulti in cercetasie
aprilie - iulie 2009 - stagii locale (mini-sesiuni) in "principiile scout", "metoda scout" si "animatie"
iunie – august – participarea la diferite activitati locale si nationale
17-23 august 2009 - stagiu national de "pedagogie scout"
septembrie – octombrie – desfasurarea campaniilor locale de atragere de copii si tineri in cercetasie
octombrie 2009 - ianuarie 2010 - desfasurarea concursului "Tu ce poti face cu 100 de euro?"
februarie - aprilie 2010 - continuare campanii atragere copii, tineri si adulti in centrele locale
23 - 25 aprilie 2010 - Forumul National Scouting Seeds

marți, 17 martie 2009

Avem un plan. Ce facem cu el?

Weekendul trecut au avut loc simultan, la Miercurea Ciuc si la Cluj Napoca, stagiile regionale pentru zonele Dobrogea, Moldova, Ardeal si Banat (total 15 CL), pe "Managementul voluntarului scout". Pe weekendul viitor vom acoperi si Muntenia cu Oltenia.

Din evaluarile primite de la participantii la stagiul de la Miercurea Ciuc, la sectiunea "cu ce idei practice mergi in centrul tau local", acestia au raspuns cu:

- metode de motivare a cercetasilor si a adultilor;
- idei de atragere a adultilor spre cercetasie;
- metode de explicare si prezentare a Miscarii Scout;
- idei de formare a adultilor interesati sa devina lideri;
- un plan bine stabilit, care poate fi implementat;
- proiectul ce va fi pus in practica;
- cum se tine o prezentare;
- metode de evaluare;
- idee de cum trebuie realizate mini-sesiuni de training;
- cum sa realizez un proiect de acest gen;
- prezentari imbunatatite despre cercetasie;
- cum prezint cercetasia;
- care sunt pasii proiectului.

Dintre acestea - planul "de bataie" s-a repetat in mai mult de 60% din evaluarile de la stagiul de la Miercurea Ciuc, deci un imbold puternic spre actiune a fost facut.

Multumim pentru tot ceea faceti si pentru implicarea voastra a tuturor - la sfarsitul proiectului o sa fie centrul vostru local cu cel putin inca 10 adulti si inca 40 de copii si tineri noi, si cu ganduri de a continua un astfel de proiect! CURAJ!! :)

In final iata si doua descrieri mai informale a evenimentelor din cele doua orase:
- pentru Miercurea Ciuc da click aici
- pentru Cluj-Napoca da click aici

2 comentarii:

  1. Tot în perioada 13 -15 martie ne-am bucurat simultan cu stagiul de managementul voluntarilor de la Cluj Napoca, tot de un astfel de stagiu, de această dată având loc la Miercurea Ciuc. Aceste stagii regionale de managementul voluntarilor sunt susţinute de Regiunea Europeană Scout din 2008. La Miercurea Ciuc, centrele locale participante au fost: Miercurea Ciuc, “Fericitul Ieremia” Bacău, Suceava, Rădăuţi, Pandion Haliaetus Tulcea, Ostrov şi Braşov.

    Având acelaşi scop ca şi stagiul de la Cluj Napoca - de a creşte numărul de copii şi tineri care să beneficieze de Metoda Scout printr-un plan de dezvoltare organizaţională, prin crearea şi revizuirea de materiale pentru a atrage şi forma adulţi şi tineri, prin selectarea, sprijinirea şi monitorizarea centrelor locale pilot în implementarea dezvoltării organizaţionale - la sfârşitul stagiului, participanţii au reuşit să asimileze informaţiile necesare şi chiar să plece acasă cu:

    - idei de atragere de noi adulţi voluntari în organizaţie;
    - idei de formare a noilor adulţi interesati să devină lideri cercetaşi;
    - un plan bine stabilit de atragere de noi adulţi în organizaţie, care poate fi implementat;
    - prezentări îmbunătăţite despre cercetăşie.

    Dar pe lângă acestea au mai fost şi multe altele, printre care petrecerea plăcută a timpului liber. Nici nu s-au terminat bine sesiunile că am luat chitara în mână şi am trecut prin agendele de cântece – care mai de care.
    Şi pentru că nu era îndeajuns, sâmbătă seara, profitând că suntem în Miercurea Ciuc, am petrecut cu toţii 2 ore extraordinare pe patine.

    Duminică, 15 martie, toţi participanţii au plecat înspre casele lor pregătiţi pentru a atrage cât mai mulţi oameni la cercetaşi!
    Deoarece toţi ştim că numai împreună putem creşte cantitativ şi calitativ pentru a îndeplini Misiunea Scout!

    Elena Petrea

    RăspundețiȘtergere
  2. În weekendul ce a trecut (13-15 martie 2009) s-a desfăşurat la Cluj “Stagiul Regional Scouting Seeds", unul din cele 3 stagii regionale susţinute de Regiunea Europeană Scout din 2008. Scopul acestui proiect este de a creşte numărul de copii şi tineri care să beneficieze de Metoda Scout printr-un plan de dezvoltare organizaţională, prin crearea şi revizuirea de materiale pentru a atrage şi forma adulţi şi tineri, prin selectarea, sprijinirea şi monitorizarea centrelor locale pilot în implementarea dezvoltării organizaţionale.


    Acest proiect a adunat reprezentanţi din opt centre locale precum Cluj Napoca, Bistriţa, Deva, Omega Dej, Arad Phoenix, Oradea, Licos Timişoara şi Tg. Mureş. Peste 30 de lideri din aceste centre au venit să înveţe cum ar putea construi o campanie pentru atragerea de noi voluntari, utilizând metode cu impactul, vizibilitatea şi eficienţa necesară pentru a atinge numărul propus.


    Pentru început s-a definit ce este cercetăşia şi cu ce se ocupă aceasta, insistându-se pe faptul că este o Mişcare menită să evolueze odată cu schimbarea necesităţilor societăţii. Astfel, deşi sunt peste 100 de ani de când s-a fixat conceptul de “scouting”, acest fenomen încă fascinează şi adună oameni la un loc, încercând, prin valorile promovate precum împlinirea individului şi rolul constructiv în societate, să contruiască o lume mai bună.

    Un obiectiv principal al stagiului a fost implementarea unor metode pentru strângerea de voluntari adaptate fiecărui centru local în parte. Concluzia a fost că nu există o reţetă ideală de campanie, acestea fiind personalizate pentru fiecare centru în parte. Grupaţi pe centre locale şi cu suportul formatorilor, participanţii au realizat diagrame gantt pentru a planifica dezvoltarea resurselor umane la nivel local pe tot parcursul proiectului şi au adunat, prin metoda de brainstorming, foarte multe posibilităţi de campanii şi activităţi.

    Ceea ce toţi participanţii au înţeles este că Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” are viziunea acestui proiect bine definită si se va dezvolta atât cantitativ cât şi calitativ pentru o cât mai bună îndeplinire a Misiunii Mişcării Scout.

    Rafaela Guran si Iuliu Ursu (Speedy), via Laura Hen, redactia Infoscout

    RăspundețiȘtergere

Cate seminte mai avem de plantat?

Tinta noastra este 2500 de membrii in ONCR la data de 31 ianuarie 2010.

Am inceput cu 1500, la 1 februarie 2009.

La sfarsitul lui ianuarie 2010, eram cu 804 membri mai multi.