Calendar de activitati

3 februarie 2009 - lansare proiect
18 februarie 2009 - selectie centre locale
13-15 si 20-22 martie 2009 - stagii regionale in managementul voluntarilor
martie - mai 2009 - desfasurarea campaniilor locale de atragere de noi adulti in cercetasie
aprilie - iulie 2009 - stagii locale (mini-sesiuni) in "principiile scout", "metoda scout" si "animatie"
iunie – august – participarea la diferite activitati locale si nationale
17-23 august 2009 - stagiu national de "pedagogie scout"
septembrie – octombrie – desfasurarea campaniilor locale de atragere de copii si tineri in cercetasie
octombrie 2009 - ianuarie 2010 - desfasurarea concursului "Tu ce poti face cu 100 de euro?"
februarie - aprilie 2010 - continuare campanii atragere copii, tineri si adulti in centrele locale
23 - 25 aprilie 2010 - Forumul National Scouting Seeds

vineri, 20 noiembrie 2009

Scouting Seeds in tara - partea a II-a


„Să nu ne oprim din semănat”, acest lucru ne transmite Râmnicu Vâlcea:

Vă mărturisesc că, atunci când am citit titlul proiectului nostru, mi-am spus că din start îi vom surprinde pe cei cărora ne vom adresa. Şi aşa a şi fost…Ştiţi că unii ne întreabă ce anume cercetăm: eu am fost întrebat de o profesoară ce semănăm…Şi asta deşi cea mai mare parte a adulţilor veniţi alături de noi după lansarea proiectului Scouting Seeds aveau cunoştinţă că în oraşul nostru, la Râmnicu Vâlcea, există un centru de cercetaşi, ba chiar ne ştiau pe unii dintre noi, liderii centrului, chiar ne urmăreau activitatea pentru că mai mulţi dintre ei au copii cercetaşi.
De ce au venit acum în rândurile noastre?!... Poate că, mai mult ca oricând, am fost foarte insistenţi, am fost poate mai convingători în demersul nostru. Nu vreau să spun că de data aceasta am făcut o campanie mai agresivă, Doamne fereşte!, că doar nu suntem comercianţi, dar activitatea de atragere de copii cercetaşi şi de adulţi - de fapt scopul proiectului - a fost gândită şi desfăşurată ca o strategie care nu avea cum să nu dea rezultatele dorite.
Spuneam că unul dintre adulţii care au venit la noi m-a întrebat - Ce semănăm?!…i-am răspuns simplu – Cercetăşie, vei vedea despre ce este vorba.
Dacă ar fi ştiut interlocutorul meu că în acelaşi timp în minte îmi stăruia altă întrebare…aceeaşi întrebare pe care mi-o pun mereu când în grupul nostru vine un nou adult: ât timp va rămâne cu noi?!... Le spun mereu acelaşi lucru liderilor adulţi, nu chiar de la venirea în rândurile noastre… le spun că cercetăşia este o treabă foarte serioasă care nu se poate face cu jumătate de măsură… Din păcate am văzut în cei 15 ani de când sunt cercetaş că şi la noi sunt mulţi veniţi şi puţini chemaţi…Am văzut lideri cercetaşi care una le spuneau cercetaşilor şi alta făceau prin ceea ce era modul lor de comportare, numai exemplu nu puteau fi pentru tinerii din unitate: făţarnici cât cuprinde, oportunişti şi necinstiţi ca să nu spun altfel…Se înţelege că pentru ei cercetăşia a fost doar un episod într-o viaţă în care - lucru neştiut de noi – li se va fi bătut obrazul şi de alţii…
De fiecare dată când un lider adult a trebuit să plece – unii ruşinaţi la propriu - dintre noi, şi au fost câţiva , m-am întrebat dacă noi ceilalţi nu am avut vreo vină în tot ce s-a întâmplat, unde şi în ce moment puteam interveni. Nu am găsit niciodată un răspuns la asemenea întrebări şi nu cred că ne-am automulţumit spunându-ne că am greşit atunci când i-am primit şi le-am acordat încredere. Poate că acesta trebuie să fie preţul pe care îl plătim pentru deschiderea şi încrederea pe care le-o acordăm noilor veniţi?!...
Nu este deloc un paradox dar conceptele, definiţiile şi teoriile din manualele de ştiinţa conducerii, mai nou managementul resurselor umane, nu se potrivesc mai deloc în ceea ce facem noi. Oare suntem conştienţi că ne mişcăm într-o zonă atât de sensibilă? Suntem pe deplin conştienţi de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o?!...
Un prieten englez, lider în Essex/U.K., îmi arăta vara trecută fişele cartonate ale liderilor din centrul de cercetaşi pe care îl conduce cu avizele unor autorităţi publice din comitat şi cardurile care îi permiteau să conducă grupuri în campuri şi excursii în comitat, în Anglia şi în afara teritoriului naţional. De ce atâtea precauţii?!... Ştiu eu?!... De un lucru sunt însă sigur: că trebuie să avem în vedere ceea ce este scris într-un scurt şi cuprinzător preambul al Codului Galben, citez: “Organizaţia Mondială a Mişcării Scout pune mai presus de orice integritatea fizică şi psihică a membrilor săi”.
Şi cu toate astea, eu zic să semănăm în continuare, cu încredere, SEMINŢE DE CERCETĂŞIE.
Să avem spor la semănat!
Al vostru,
Nicu Almaşi

Hei, iată veşti bune şi de la Deva:

Mă bucură să vă spun că ne-am atins ţinta în atragerea de noi cercetaşi, în special temerari. Cu toate acestea avem mult de lucru cu ei pentru a-i aduce la nivelul de cunoaştere al temerarilor noştri veterani. Plănuim 4 ieşiri dintre care prima va fi în week-end-ul viitor pentru a-i învăţa cu tot ceea ce înseamnă un camp, cât şi alte lucruri esenţiale ieşirilor în natură cu cortul. Ce încercăm noi să facem este să creem o bază puternică de cunoştinţe şi să consolidăm munca în echipă care, pe lângă că va asigura continuitatea centrului, ne va ajuta cu puţin noroc şi în recrutarea de lideri adulţi. Momentan am sistat recrutarea de lideri, dar nu vom zice nu în cazul în care unul se arată :D. După luna decembrie vom începe o campanie televizată cu rol de reclamă pe postul TV local.
Noua campanie Scouting Seeds ni se pare la C.L. Deva puţin prea complexă pentru a putea fi separată de celelalte activităţi ale centrului, în special într-unul cu atâtea de recuperat ca al nostru.

Happy scouting,
Vulky

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cate seminte mai avem de plantat?

Tinta noastra este 2500 de membrii in ONCR la data de 31 ianuarie 2010.

Am inceput cu 1500, la 1 februarie 2009.

La sfarsitul lui ianuarie 2010, eram cu 804 membri mai multi.