Calendar de activitati

3 februarie 2009 - lansare proiect
18 februarie 2009 - selectie centre locale
13-15 si 20-22 martie 2009 - stagii regionale in managementul voluntarilor
martie - mai 2009 - desfasurarea campaniilor locale de atragere de noi adulti in cercetasie
aprilie - iulie 2009 - stagii locale (mini-sesiuni) in "principiile scout", "metoda scout" si "animatie"
iunie – august – participarea la diferite activitati locale si nationale
17-23 august 2009 - stagiu national de "pedagogie scout"
septembrie – octombrie – desfasurarea campaniilor locale de atragere de copii si tineri in cercetasie
octombrie 2009 - ianuarie 2010 - desfasurarea concursului "Tu ce poti face cu 100 de euro?"
februarie - aprilie 2010 - continuare campanii atragere copii, tineri si adulti in centrele locale
23 - 25 aprilie 2010 - Forumul National Scouting Seeds

duminică, 13 decembrie 2009

Vesti de la G.I. Liesti


Pe 11 decembrie, 23 din cei 45 de cercetasi ai CL Liesti au participat la Campania Nationala “Deschide-ti inima! Sunt la fel ca tine!” organizata de FUNDATIA ALATURI DE VOI. S-a stabilit un record de participare, peste 4800 de personae, eveniment foarte mediatizat si despre care ati aflat probabil deja foarte multe. Pozele le puteti vedea pe albumul de pe Flickr, aici si aici.
Pentru ca timpul le-a permis, cercetasii au putut sa opreasca si la statuia lui Stefan cel Mare de la Vaslui, la Gradina Botanica, au participat la un eveniment la “Funada umana”, au fost la Mall, la Mitropolie si au incheiat in Piata Unirii cu colinde.
Mai multe despre activitatea Centrului Local Liesti si un material pentru revista Infoscout nr.18 ni le vor trimite chiar ei, dupa inceperea vacantei.

joi, 10 decembrie 2009

Gata Oricand! de la Busteni



Gata oricand!

Nu am crezut niciodata ca o idee dusa pana la capat , poate sa-ti dea atata satisfactie.

Cochetam mai demult cu ideea de a infiinta un centru local de cercetasi, dar datorita lipsei de timp si a unor probleme personale am amanat proiectul.
Intr-un an cand toate lucrurile mi-au mers prost atat profesional cat si pe plan personal , singurul lucru bun care mi-a reusit a fost cercetasia.

Totul a inceput in campul de la Comanesti, unde oameni extraordinari mi-au explicat totul despre cercetasie si cam cu ce se mananca aceasta. M-am intors de acolo plina de entuziasm gata de treaba. Imediat am inceput sa-mi sun fosti elevi (apropo am uitat sa precisez ca sunt profesoara de liceu), toti au fost incantati de ideea infiintarii unui centrul local chiar in orasul lor, Busteni.

De acum a inceput aventura. Am reusit intr-un timp foarte scurt sa infiintez centrul, cu ajutorul catorva din fostii mei elevi pe care i-am si cooptat ca lideri in centrul. Dupa ce am infiintat centrul , ne-am pus sa strangem membrii. Si chiar am reusit sa strangem un numar frumusel pentru inceput, 71 de membrii ( pe parcurs unii au mai disparut) , dintre care 5 sunt lideri. Imediat ne-am pus pe treaba si lucrurile au inceput sa se miste.

Am inceput cu Targul de Voluntariat , unde cercetasii au promovat serviciile de voluntariat printre care si cercetasia.
Mentionez ca majoritatea cercetasilor din centru sunt elevi, si am fost mandra cand i-am vazut pe acestia implicandu-se in actiunile scolii. Una din ele, cea mai recenta a fost “Balul Bobocilor” .
Fiindca cercetasia implica si iesiri in natura, am organizat o drumetie montana asistati desigur de cei de la Salvamont.

In hike copiii au invatat sa se orienteze pe un traseu montan , dar si cum sa acorde primul ajutor. La sfarsitul actiunii, am indrumat copiii sa joaca cateva jocuri cercetasesti, pe care le invatasem in camp. Au raspuns pozitiv la provocare, si in scurt timp joaca era in toi.

Pot sa spun ca actiunea a fost un success, si pe viitor vom organiza cat mai multe iesiri de acest gen.

Cam atat de la Busteni momentan.

Gata oricand !!!!

Nicoleta Ciobanu
G.I. Busteni

miercuri, 9 decembrie 2009

impresii de la activitatile cercetasesti de la Pascani



Un document special vine de la Pascani... Impresii despre cercetasii de acolo, motivatia de a se alatura cercetasilor si ganduri ale cercetasilor activi din CL!


ce m-a motivat sa vin la cercetashi:- ?...pai mi se pare foarte educativ,shi avem extrem de multe de invatat.aceste ''invatsaturi' ' ne vor ajuta in viata in momentele dificile,shtiind sa ne respectam pe noi,mai intai,natura shi pe cei ce ''roiesc'' in jurul nostru..pe langa asta avem hike-uri f. interesante, experientse noi shi multa distractie.. .temerar creatsa:)... gata oricand:)
Magda, temerar, patrula BLONDES WHO SCREAM

Poi eu unu vin la cercetasi pt ca:
-imi plac activitatile de acest gen
-vreau sa-mi faci prieteni noi,si cred ca am reusit cat de cat
-vreau sa cunosc lucruri noi
-imi place sami petrec timpul liber in stil colectiv,pt ca asa e mai frumos
Nu am intrat de mult timp in acest grup al cercetasilor ,va mai trece timp si imi voi mai da cu parerea.
Eu continui sa vin la cercetasi pt. ca imi place.E si un fel de a spune ca vin pt ca altceva nu am ce face, dar vin ca imi place nu ca acasa ma plictises.
Pana acuma am participat cam la 2 activitati : cea cu imbunatatirea si infrumusetarea parcului si intalnirea cu cei de la CL Suceava.Mi-a placut la act cu infrumusetarea parcului pt ca e ceva firesc ,cineva trebuia sa faca si astfel de de activitati.. ...si e ceva frum.La suceava super,nu mai comentez.Sa numi place ceva.... nu cred .
Eu unu cred ca atunci cand ne intalmin la centru...... de ex cum am vorbit acuma despre primul aj sa ni se spune despre ce subiect vorbim ca sa fim informati... ..si find informati altfel e atmosfera... merge mai bine....cel putin asha cred....Altceva nuj,eu cred ca contribuiti f mult,si cei care nu mai vin la cercetasi inseramna ca nu sunt interesati.. .nu e vina voastra a liderilor:d
Ionut, temerar, patrula Rambic

Poi...cand am auzit de cerce nu prea am inteles ce e , dar Sinziana mi'a explicat si mi sa parut destul de interesant asa ca am venit. Cand am avut prima intalnire am avut si prima aventura cu Andrei , Sinziana si Alexandra. Dar atunci sa intamplat ceva urat si prefer sa nu povestesc , dar dupa cele intamplate m'am gandit sa nu mai vin la cerce ca mi sa parut prea periculos dar totul din cauza ca nu ne'am dat seama ca ne supunem unui risc avand acea aventura :D. Partea buna e ca mi'am dat seama de acest lucru \:d/ si n'am renuntat la cerce Daca o faceam , regretam pentru ca pierdeam prea multe lucruri pe care nu pot le fac de una singura si de asta ma bucur ca am ramas la cerce si abia astept sa vad ce surprize ne mai pregatesc liderii si mai ales lupisorii . Din cate am auzit ei au fost mai harnici decat temerarii :"> in privinta sarbatorilor de iarna , dar doar in aceasta privinta
Katy, temerar, patrula Colibri

De ce vin la Cercetasi?
Eu vin la cercetasi:
-fiindca imi place,
-fiindca mi.am facut prieteni,
-fiindca pt mine cercetasia e un mod de viata
-fiindca de cand sunt la cercetasi am invatat sa trec peste orgolii, sa imi infrunt prejudecatile si sa fiu mai bun cu ceilalti si cu mine
-fiindca suntem toti priviti la fel si nu se fac diferente
-am invatat sa comunic cu cei din jur
-sa nu ma las condusa de altii
-imi place la Cercetasi fiindca invat lucruri noi si nu le invatam ca la scoala, asta poate ca e cel mai important:)
Ce nu.mi place la cercetasi?
Nu cred ca exista ceva care sa nu imi placa, ba da exista...vreau sa facem si noi ceva la explo..mi.e dor de explo!
Cercetas explorator Alexandra..Alex. ..Andru
Patrula Hoinarii..Strigat: Tu esti Mircea..NUUUU
Gata oricand!



Eu prima data am venit din curiozitate. Stiam de la Brenda de cerce si tot vorbea de intalniri si am zis sa vin sa incerc.Dupa mi-a placut mult si cu toate ca n-am mers in hike, am participat la "Natura la ea acasa" si intalnirea cu CL Suceava.Cu venirea la cercetasi mi-am facut noi prieteni si am mai scapat de timiditatea pe care o aveam inainte.Cat despre "ce nu-mi place" cum ziceau si ceilalti nu cred ca este ceva ce nu-mi place doar ca suntem lenesi.temerar Larisa, gata oricand.
Isza, temerar, patrula Beclais

Pai, pentru mine cercetasia este, dupa cum a spus si Alexandra, un mod de viata. Din pacate nu ma pot mandri ca sunt o cercetasa din nastere, mai degraba o lenesa din nastere, insa sper sa ajung si eu la performanta, cu pasi marunti, de a ma organiza mai bine de a fi mai saritoare la problemele celorlalti si sincer, sper sa intalnim cat mai multe oportunitati s apunem in practica ceea ce invatam la cerce. Experienta cu Irina nu a fost tocmai una placuta, asa ca prilejul de a exersa luxatiile nu era tocmai necesar, isa ma refer in special la cum sa ne pregatim ghiozdanul pentru un hike sau nu stiu... tipuri de nori, alfabetul Morse si ce am mai vazut prin Aventura cercetasului.
Imi place sa vin la cercetasi si imi pare rau ca spiritul s-a cam pierdut, dar asta este misiunea noastra, sa reinviem cercetasul din noi . Am ajuns sa ignor criticile si intepaturile pe care altii le aduc cu privire la cercetasi, ceea ce este surprinzator pentru mine, dar chiar sunt mandra ca sunt cercetasa si nimeni nu-mi poate lua asta
Ceea ce as vrea eu de la centrul nostru local este ca, atunci cand ne oferim sa pregatim ceva pentru data viitoare, sa incercam, pe cat posibil, sa nu citim de pe foile aduse, ci sa incercam sa vorbim deschis, sa ne spunem mai multi parerile, pentru ca se capteaza mai mult atentia si ar putea fi un truc (sa zis asha) ca liderii sa ne determine sa fim mai activi
GATA ORICAND
Sinzi, temerar, patrula Colibri
PS: Abia astept si eu sa vad ce ne pregatesc liderii pentru decembrie:D, dar oare noi ce le pregatim liderilor ?:(

marți, 8 decembrie 2009

Salutare scouți bloggeri care semănați semințe de cercetășie


Ne apropiem de sfârşitul lui 2009. Cât de repede a trecut...A trecut, dar cred ca am lăsat ceva urme, măcar atât cât să fim mulţumiţi. Şi ca să vin la „cestiune”, adica la campania noastră de semănat cercetăşie, vă spun – şi vă rog să mă credeţi pe cuvânt – că proiectul „Scouting Seeds” a fost cel mai inspirat, mai aplicat şi mai eficient dintre toate programele şi proiectele de nivel naţional, sau ale noastre locale, din tot ce am trăit ca experienţe cercetăşeşti în 15 ani de când am intrat în ONCR.
Proiectul s-a încheiat cu succes şi la Râmnicu Vâlcea. Nu mai puţin de 14 lideri noi dintre care 10 lucrează, se instruiesc în continuare şi deja au primit responsabilităţi.

Cristi Alexandrescu, mecanic auto de profesie şi radioamator, este şeful unităţii de exploratori „Phoenix”. Ligian Tudoroiu, ing. mecanic va constitui o patrulă de cercetaşi la Piteşti, vine des la Râmnicu Vâlcea la activităţile centrului local.
Simona Neagu, profesoară de geografie, va ajuta pe Simona Georgescu, șefa unităţii „Acvila” şi va coordona două patrule care se vor înscrie în „Lands of Adventure”.
Daniela Stan, este profesoară de română-franceză şi până îşi va constitui o unitate de temerari, sau va prelua lupişorii de la unitatea „Cozia”, va coordona cercetaşii care participă la programul Internaţional „Award Romania” (IARo).
Bogdan Furtună, consilier ING, se pregăteşte să preia funcţia de trezorier, după cum Adi Jidoveanu, va fi şeful echipei executive de logistică (va fi practic administratorul sau intendentul centrului loca).

Am lăsat la urmă pe Corina Luca, Heliana Bogdan, Oana Chisalom şi Diana Deliu, eleve în clasele XI – a şi a XII –a, tinere lidere care se pregătesc să devină lidere... La Râmnicu Vâlcea sau în alte centre locale unde vor merge la facultăţi,vom vedea, important este că vor să devină lidere. Oana îndrumă de mai mult timp două patrule de lupişori din unitatea „Cozia”.
S-ar părea că pentru atâţia ideri ne mai trebuie ceva cercetaşi. Suntem în curs de formare a unei noi unităţi de temerari şi a uneia de lupişori, am avut întâlnici cu copiii şi cu părinţii care optează pentru cercetăşie. În fine, suntem multumiţi de ceea ce am realizat.

Să vă mărturisesc însă că eu am considerat dintotdeauna că numai implicarea în activităţi, primele responsabilităţi, nu sunt deajuns, aşa că, fiind coordonatorul activităţilor „Scouting Seeds” la Râmnicu Vâlcea am grijă să organizez din când în când câte o reuniune de motivare a liderilor aşa cum a fost cea de la sfârşitul lunii noiembrie (28-29 noiembrie a.c.) sau cum va fi reuniunea de planificare şi motivare, deja tradiţională la noi, din ianuarie pe care am numit-o „SPOR – 2010”.
Vă trimit şi câteva fotografii de la acţiunea din 28-29 februarie a.c. din masivul Buila-Vânturariţa, unde, având ghid pe ing. Cosmin Botez, directorul Administraţiei Parcului Naţional Buila-Vânturariţa, am făcut un pic de sport extrem, ne-am distrat şi am vorbit despre cele cercetăşeşti.

Nicu Almasi
C.L. "Mircea cel Batran", Ramnicu Valcea

marți, 1 decembrie 2009

Vesti de la "Orion" Miercurea Ciuc



Bună seara Scouting Seeds!

Activităţile cele mai recente au fost riturile de trecere, în 10 octombrie, la care au participat toate ramurile de vârstă şi în care s-au implicat, cu o singură excepţie, noii lideri recrutaţi. O activitate de o zi cu tot ce trebuie: jocuri, construcţii, făclii şi un foc mititel de tabără. Partea cea mai emoţionantă a fost trecerea lupişorilor la temerari. S-a lăsat chiar cu lacrimi pe ici pe colo, şi doar gândul că vor face pe insula temerarilor lucruri şi mai pline de aventură i-a făcut să uite tristeţea despărţirii de haitic, de Granti (Sonia) şi Edmi (Geta).

Iar joi, 25 noiembrie, am făcut o acţiune de recrutare de lupişori care se pare că a avut un succes destul de mare. Am împărţit pliante şi invitaţii tuturor picilor (şi părinţilor lor) din clasele a II-a şi a III-a din Şc. Gen. L. Rebreanu şi Col. Naţional „Octavian Goga”, aşa încât micul amfiteatru al Cercului Militar din Ciuc a fost arhiplin. Filmuleţul 100 de ani de cercetăşie, o prezentare în PowerPoint a ramurii noastre de lupişori, răspunsuri la întrebările părinţilor, cam astea au fost elementele de bază.

În acelaşi cadru şi-au spus promisiunea mai mulţi temerari şi chiar exploratori care, şi ei, au fost foarte emoţionaţi. Asistenţa a rămas în bună parte cu guriţa căscată...Ceea ce n-a fost o mare problemă, pentru ca le-am astupat-o imediat cu covrigei, sărăţele şi alte bombonele... Săptămâna viitoare, cei care s-au lăsat ispitiţi vor face primii paşi în cercetăşie. Sperăm să rămână cât mai mulţi !



CL „Orion” Miercurea-Ciuc

vineri, 20 noiembrie 2009

Scouting Seeds in tara - partea a II-a


„Să nu ne oprim din semănat”, acest lucru ne transmite Râmnicu Vâlcea:

Vă mărturisesc că, atunci când am citit titlul proiectului nostru, mi-am spus că din start îi vom surprinde pe cei cărora ne vom adresa. Şi aşa a şi fost…Ştiţi că unii ne întreabă ce anume cercetăm: eu am fost întrebat de o profesoară ce semănăm…Şi asta deşi cea mai mare parte a adulţilor veniţi alături de noi după lansarea proiectului Scouting Seeds aveau cunoştinţă că în oraşul nostru, la Râmnicu Vâlcea, există un centru de cercetaşi, ba chiar ne ştiau pe unii dintre noi, liderii centrului, chiar ne urmăreau activitatea pentru că mai mulţi dintre ei au copii cercetaşi.
De ce au venit acum în rândurile noastre?!... Poate că, mai mult ca oricând, am fost foarte insistenţi, am fost poate mai convingători în demersul nostru. Nu vreau să spun că de data aceasta am făcut o campanie mai agresivă, Doamne fereşte!, că doar nu suntem comercianţi, dar activitatea de atragere de copii cercetaşi şi de adulţi - de fapt scopul proiectului - a fost gândită şi desfăşurată ca o strategie care nu avea cum să nu dea rezultatele dorite.
Spuneam că unul dintre adulţii care au venit la noi m-a întrebat - Ce semănăm?!…i-am răspuns simplu – Cercetăşie, vei vedea despre ce este vorba.
Dacă ar fi ştiut interlocutorul meu că în acelaşi timp în minte îmi stăruia altă întrebare…aceeaşi întrebare pe care mi-o pun mereu când în grupul nostru vine un nou adult: ât timp va rămâne cu noi?!... Le spun mereu acelaşi lucru liderilor adulţi, nu chiar de la venirea în rândurile noastre… le spun că cercetăşia este o treabă foarte serioasă care nu se poate face cu jumătate de măsură… Din păcate am văzut în cei 15 ani de când sunt cercetaş că şi la noi sunt mulţi veniţi şi puţini chemaţi…Am văzut lideri cercetaşi care una le spuneau cercetaşilor şi alta făceau prin ceea ce era modul lor de comportare, numai exemplu nu puteau fi pentru tinerii din unitate: făţarnici cât cuprinde, oportunişti şi necinstiţi ca să nu spun altfel…Se înţelege că pentru ei cercetăşia a fost doar un episod într-o viaţă în care - lucru neştiut de noi – li se va fi bătut obrazul şi de alţii…
De fiecare dată când un lider adult a trebuit să plece – unii ruşinaţi la propriu - dintre noi, şi au fost câţiva , m-am întrebat dacă noi ceilalţi nu am avut vreo vină în tot ce s-a întâmplat, unde şi în ce moment puteam interveni. Nu am găsit niciodată un răspuns la asemenea întrebări şi nu cred că ne-am automulţumit spunându-ne că am greşit atunci când i-am primit şi le-am acordat încredere. Poate că acesta trebuie să fie preţul pe care îl plătim pentru deschiderea şi încrederea pe care le-o acordăm noilor veniţi?!...
Nu este deloc un paradox dar conceptele, definiţiile şi teoriile din manualele de ştiinţa conducerii, mai nou managementul resurselor umane, nu se potrivesc mai deloc în ceea ce facem noi. Oare suntem conştienţi că ne mişcăm într-o zonă atât de sensibilă? Suntem pe deplin conştienţi de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o?!...
Un prieten englez, lider în Essex/U.K., îmi arăta vara trecută fişele cartonate ale liderilor din centrul de cercetaşi pe care îl conduce cu avizele unor autorităţi publice din comitat şi cardurile care îi permiteau să conducă grupuri în campuri şi excursii în comitat, în Anglia şi în afara teritoriului naţional. De ce atâtea precauţii?!... Ştiu eu?!... De un lucru sunt însă sigur: că trebuie să avem în vedere ceea ce este scris într-un scurt şi cuprinzător preambul al Codului Galben, citez: “Organizaţia Mondială a Mişcării Scout pune mai presus de orice integritatea fizică şi psihică a membrilor săi”.
Şi cu toate astea, eu zic să semănăm în continuare, cu încredere, SEMINŢE DE CERCETĂŞIE.
Să avem spor la semănat!
Al vostru,
Nicu Almaşi

Hei, iată veşti bune şi de la Deva:

Mă bucură să vă spun că ne-am atins ţinta în atragerea de noi cercetaşi, în special temerari. Cu toate acestea avem mult de lucru cu ei pentru a-i aduce la nivelul de cunoaştere al temerarilor noştri veterani. Plănuim 4 ieşiri dintre care prima va fi în week-end-ul viitor pentru a-i învăţa cu tot ceea ce înseamnă un camp, cât şi alte lucruri esenţiale ieşirilor în natură cu cortul. Ce încercăm noi să facem este să creem o bază puternică de cunoştinţe şi să consolidăm munca în echipă care, pe lângă că va asigura continuitatea centrului, ne va ajuta cu puţin noroc şi în recrutarea de lideri adulţi. Momentan am sistat recrutarea de lideri, dar nu vom zice nu în cazul în care unul se arată :D. După luna decembrie vom începe o campanie televizată cu rol de reclamă pe postul TV local.
Noua campanie Scouting Seeds ni se pare la C.L. Deva puţin prea complexă pentru a putea fi separată de celelalte activităţi ale centrului, în special într-unul cu atâtea de recuperat ca al nostru.

Happy scouting,
Vulky

luni, 16 noiembrie 2009

ECHIPA NAŢIONALĂ de PROGRAME acum


Dupa cum stiti ieri, 15 noiembrie 2009, a fost ultima zi de inscriere in Echipa Nationala de Programe, pe unul din echipele fie de pedagogie Scout fie de Evenimente Nationale.

Multumim tuturor celor care au aplicat si vor lucra alaturi de noi pe:
- materiale pedagogice pentru fiecare grupa de varsta;
- activitati/evenimente realizate fie la nivel national pentru toti cercetasii, fie separat pe grupe de varsta, etc;
- pastrarea legaturii cu CL pe orice intrebare, asteptare, sugestie din partea lor si invers
- si vor avea posibilitatea de a participa la diferite stagii de dezvoltare personala si nu numai.

In acest moment, echipa nationala de programe are in componenta ei 27 de membri si inca peste 10 colaboratori (in functie de evenimente, activitati de realizat). Hai sa ii cunoastem pe membri echipei nationale de programe:

Echipa Nationala de Lupisori:
Ioana Malureanu - CL Dimancescu, Bucuresti
Irina Opicaru - CL Mircea cel Batran, Rm Valcea
Aura Sulea - CL E. Teodoroiu, Tg. Jiu
Roxana Boltasu - CL E. Teodoroiu, Tg. Jiu
Isabela Gherghel - CL Sf Anton, Iasi
Elena Petrea (Tromppy) - CL Insula Cercetasului, Bacau, responsabil national lupisori

Echipa Nationala de Temerari:
Irina Negrutiu - CL Deva
Diana Cristian - CL Cluj Napoca
Dani Onofrei - CL Dej
Iulia Sulea – CL E. Teodoroiu, Tg Jiu
Dana Şova – CL Cluj Napoca
Laura Hen – CL Sf Anton, Iaşi
Rareş Diodiu – CL Axente Sever, Alba Iulia
Paul Mucea – CL Axente Sever, Alba Iulia
Diana Slabu - CL Cluj Napoca, responsabil naţional temerari

Echipa Nationala de Exploratori:
Alexandra Ureche - CL Cluj Napoca
Ioana Gina Crihana - CL Cluj Napoca
Andrei Dobre - CL T. Vladimirescu, Dragasani
Manuela Rus - CL Omega Dej
Irina Tot - CL Omega Dej
Catalin Dorgo - CL Tg Mures
Ema Peterca - CL Sf Anton, Iasi
Andrei Avram - CL Axente Sever, Alba Iulia

Echipa Nationala de Seniori:
Mihaela Ciobanu - CL T. Vladimirescu, Dragasani
Eugen Tudor - CL T. Vladimirescu, Dragasani

Echipa Nationala de Evenimente:
Dani Pop - CL Omega Dej
Catalin Catana - CL Tg Mures, responsabil national evenimente

Responsabil National de Programe:

Adrian Suhanea - CL Oradea

Responsabil Executiv de Programe:

Elena Petrea - CL Insula Cercetasului, Bacau


Ce mai vrem sa va spunem este ca in weekend-ul ce tocmai a trecut, echipele nationale de temerari si exploratori au avut prima intalnire de lucru, la Cluj Napoca, unde, printre punctele din ordinea de zi amintim ca:
- au pregatit evenimentele care se vor realiza in cursul acestui an cercetasesc
- au inceput lucrul pe tot ce se doreste pentru pedagogia care sa fie implementata la temerari si exploratori

Rugamintea noastra, a celor din Echipa Nationala de Programe, este sa colaborati cu noi, sa ne scrieti, sa ne spuneti ce e bine, ce nu e bine, ce asteptari, sugestii aveti, intr-o idee, sa ne ajutati in a avea programe si activitati respectand metoda scout cat mai atractive si usor de pus in practica.

Gata Oricand!

Elena Petrea (Tromppy)
Responsabil Executiv Programe

luni, 9 noiembrie 2009

Scouting Seeds in tara

S – ocializare
C – omunitate
O – menie
U – nire
T – intire
I – mplicare
N – outate
G - ata oricând!

S – inceritate
E – galitate
E – moţii
D – escoperire
S - uper

Luna aceasta am dat cuvântul la Centrele Locale din Scouting Seeds de a ne transmite din ce simt ele, din rezultatele lor şi multe altele. Dar hai să nu mai vorbesc atât şi să ne plimbăm prin ţară:

Şi iacătă-ne că ajungem în inima Ardealului...o o o .... Cluju’:
Pe Someş în jos, Cluju' îşi strânge forţele pentru un nou an cercetăşesc, noi unităţi, noi oameni şi noi proiecte, campuri şi mai faine şi impact în comunitate.
10 lideri noi s-au alăturat vechilor unităţi ale centrului local sau pun bazele unor unităţi noi, iar în această toamnă, şi mai mulţi li se vor alătura în campaniile de strângeri de membri şi cu ocazia evenimentului nostru anual, Festivalul Luminii.

Cercetaşi, gata oricând!

No bine... Cluj!

P.S.: Dintre poze sunt cele de la campul centrului local când le-am făcut lideri pe Gina, Ale, Diana după lupte seculare ale lor :)).

Diana Slabu
Coordonator Proiect Scouting Seeds

Iată şi noi strategii venite de la cei din Bucureşti, de la A.M.D:

În Centrul Local Adormirea Maicii Domnului Bucureşti nu urmărim neapărat mărirea numărului cercetaşilor, cât înfiinţarea unui centru nou în Bucureşti, la parohia “Sfinţii Petru şi Paul” din Băneasa. Ne vom ocupa de formarea tinerilor ca viitori lideri în noul centru şi le vom arăta copiilor ce înseamnă cercetăşia.
Am pornit o campanie de recrutare şi la A.M.D, împărţind flyere, postând afişe şi invitând toţi doritorii de aventură la Deschiderea Anului Scout.
Tot anul acesta, în departamentele centrului, au fost implicaţi mai nou părinţi ai cercetaşilor.

Un explorator de la AMD Bucureşti

Şi pentru că Scouting Seeds circulă în 22 de CL, dăm ştafeta către Miercurea Ciuc:

Scouting Seeds este o metodă şi o oportunitate de a oferi altora şansa de a descoperi cercetaşia; este o cale prin care îi poţi da unui tânăr adult oportunitatea de a se regăsi prin joc.
Inermis (Laura Băduţ), "Orion" Miercurea-Ciuc

”Scouting Seeds a reprezentat, pentru mine personal, posibilitatea de a descoperi în primul rând oameni extraordinari cu care se pot realiza lucruri şi mai extraordinare, posibilitatea de a conştientiza beneficiile metodei pe care o folosim pentru a pune toţi sufletul în încercarea de a lăsa împreuna O LUME MAI BUNĂ“.
Alina Şerban, "Orion" Miercurea – Ciuc


Acestea sunt doar câteva din reacţiile de la CL înscrise în Scouting Seeds! Va urma!;)

Împreună pentru o lume mai bună!

Tromppy

vineri, 23 octombrie 2009

Din Jurnalul Sefului de Centru Local de la Pascani



Trăind într-o lume, într-o societate bolnavă, în care scara valorilor e întoarsă cu susul în jos şi prinsă în cercul de cinism al lui “mie ce-mi iese din chestia asta?” mă văd înregimentată într-o formă a mişcării de rezistenţă a zilelor noastre, o mişcare extrem de sănătoasă şi venită ca o licoare miraculoasă să întremeze un individ, un grup, o comunitate şi de ce nu, o societate întreagă, o mişcare într-un progres continuu, care oferă o evoluţie pozitivă fiecăruia dintre cei care doresc sa o încerce şi care este de fapt o competiţie cu ei înşişi. Deocamdată societatea românească opinează că ceea ce nu se încadrează în tipar este exces, sau mai rău, o ciudăţenie.
Faptul că o revistă de talia National Geografic s-a aplecat asupra noastră, a cercetaşilor, ne-a încântat (şi felicitări cercetaşilor din Miercurea Ciuc) şi ne onorează, dar…câţi citesc National Geografic, în România…????!
Cercetăşia la Paşcani are o istorie legată de anul 2007.
De formare, asistent medical, apoi economist, doar întâmplarea (şi cum nimic nu e întâmplător pe lumea asta) a făcut posibilă participarea în mai 2007, imediat după ce absolvisem un master în Studii Europene (pe care la vremea aceea îl găseam total inutil) la un program numit Euro-ecole Nantes Franţa şi ca acesta să rămână fără unul din organizatori, iar cel de-al doilea să fie aflat cu bursă acolo, mi-a schimbat existenţa, pot spune fără teamă de a greşi. L-am susţinut iniţial necondiţionat, în ţară, ca trainer al părinţilor care urmau să-şi trimită copiii acolo şi ca observator al repetiţiilor la programul artistic ce urma a fi susţinut.
Implicarea comunităţii, a societăţii civile în procesul educaţional (părinţi, ONG-uri) şi modul de predare al unei materii (celula la biologie era predată în natură, şi nu în sala de clasa) m-au fascinat.
Copiii noştri cu care am fost acolo, deşi la o vârstă relativ mică (9-11 ani) au fost adevăraţii eroi, noi fiind singura delegaţie din România din cele 22 prezente la manifestare. Paşcaniul însemna ceva…
Am descoperit un alt mod de a educa copiii, unul înclinat spre latura practică cu implicarea activă a acestora, şi revenind în România, păstrând amintirea celor văzute şi petrecute acolo, ne întrebam stupid ce ar putea ei face acum.



În august 2007 a urmat concediul cu familia in Delta Dunării şi distanţa Tulcea - Sulina am petrecut-o pe vapor în compania unui grup de cercetaşi care ulterior au campat pe malul mării şi cu care ne-am însoţit întâmplător (sau nu) pe tot parcursul sejurului în Sulina.
Tineri frumoşi, inteligenţi, cu eşarfe la gât, cu chitări şi foc de tabără, cu corturi ne-au fascinat şi mi-am spus că trebuie să înfiinţăm şi la Paşcani Cercetasii.
Paşcaniul e fără îndoială un oraş mic, cu aproximativ 40 000 de locuitori, fără prea multe alternative la activităţile şcolare desfăşurate la palatul copiilor, poate un club sportiv cu fotbal şi rugby.
Înfiinţarea la Paşcani a Cercetaşilor României a devenit un deziderat atins doi ani mai târziu.
În 4 iulie 2009, cu ocazia zilelor oraşului Paşcani ne-am întâlnit grupul de iniţiativă.
Pentru a porni la drum într-un asemenea demers e nevoie de o perioadă intensă de informare, de expectativă în vederea găsirii unui anumit profil de adult dispus să rupă puţin din timpul său liber, cu o competenţă cât de mică în lucrul cu copiii, fie doar şi cu cei de acasă.
Soţul meu a acceptat necondiţionat. Apoi am găsit trei cadre didactice, din care a rămas doar unul. A urmat întâlnirea la zilele oraşului, când Laura Hen abia terminase sesiunea şi a venit la întâlnirea pregătită de mine. Eram atunci cinci adulţi dispuşi să încerce.
Reuşita unui grup constă în omogenitatea acestuia. Noi am avut această şansă. Ar fi păgubos ca cel care începe un asemenea demers să caute oameni pe calapodul lui. Ideea ar fi unitate în diversitate (ca la UE).


E nevoie de cineva: - amuzant, care să facă atmosferă
- cu aptitudini fizice verificate în antrenamente şi activităţi sportive
- meticulos, organizat şi cu înclinare spre detaliu
- competent în lucrul cu copiii
- suficient de persuasiv pentru a-i aduna pe toţi la un loc.
Unul din liderii noştri de bază a spus din capul locului că vrea să vadă dacă trece testul dormitului la cort, abia după aceea va spune dacă rămâne sau nu la cercetaşi.
Am avut mari emoţii, mai ales că o furtună din timpul taberei de pedagogie ne-a smuls cortul de care eram vinovată, şi eu mă gândeam că deja pleacă acasă. S-a dovedit un test trecut cu brio.
Cine îşi imaginează cercetăşia făcută de pe tocuri, din spatele unui birou sau catedră, cu mâna pe telefon, ar trebui să se mai gândească la această opţiune. S-ar minţi pe el în primul rând şi apoi nu ar avea dreptul să-i mintă nici pe alţii (copiii aici).
Tocurile pot fi înlocuite cu bocanci, biroul cu cortul, poşeta cu rucsacul şi…să nu uite chitara. E foarte important! Apoi seara…un foc de tabără cu mărturisiri ce poartă amprenta unui „De ce fac asta?!”.
Trebuie să trăieşti măcar odată aceste lucruri ca să poţi deschide o portiţă spre cercetăşie şi apoi vă veţi îndrăgosti iremediabil de ea (s-a întâmplat şi altora :)).
În familia noastră eram deja patru cercetaşi convinşi, apoi copiii noştri şi-au adunat colegii, prietenii şi vecinii de pe stradă.
Adulţii doritori am început primele întâlniri. Unii circumspecţi, alţii temători, nu ştiam ce să facem sau ce ar trebui să facem. Cu toţii păream dornici să învăţăm.
Roata era inventată. Nu era cazul să o reinventăm noi, era doar cazul să o punem să se învârtă şi să îi învăţăm şi pe alţii.
Perspectiva taberei de pedagogie de la Comăneşti a venit într-un moment cum nu se putea mai bun. Eram în perioada concediilor şi câţiva dintre noi chiar aşteptau o provocare. Se anunţa şi distracţie, aşa că ni s-au alăturat nişte amici, care au zis să vedem şi noi ce-i acolo, după care mai vedem. Apoi alte două persoane care vedeau lipsa de timp ca pe un impediment de a fi alături de noi, am fost surprinsă; au venit. Motivaţia? Copilul lor era membru ONCR.
E bine să căutăm să aducem la cercetaşi adulţi nu ocupaţi, ci foarte ocupaţi. De ce? Pentru că aceia ştiu să folosească timpul cu o eficienţă maximală şi acel timp petrecut la cercetăşie va avea asupra lor înşişi o înrâurire extraordinară. Din experienţa personală pot spune că vor constata că timpul liber poate fi petrecut şi altfel decât lenevind în pat duminicile pe care şi le doresc atât de mult după o săptămână nebună de lucru.
Am avut şansa ca cinci persoane adulte să participe efectiv la tabără şi încă două să se molipsească de ea aşa încât astăzi suntem şapte care ne completăm reciproc unii pe alţii şi care avem nevoie unii de alţii şi recunoaştem asta unanim. Deciziile le luăm doar împreună ca într-o familie.
Vacanţa de vară la noi a însemnat muncă la cercetaşi, activităţi sâmbătă de sâmbătă şi cei care ne împingeau aproape să facem asta erau copiii, din ce în ce mai dornici de jocuri noi, de activităţi noi, de noi provocări.
Am depus noi, liderii, promisiunea pe 29 august 2009. Un hike de noapte cu probe, teste pe care dacă le-am fi avut fiecare în parte nu am fi reuşit să le trecem. Dar fiind în echipă, am reuşit. Am fost o patrulă de nota 10 (sau aşa ne place sa credem).
Aşteptam 15 septembrie pentru a obţine un feed-back din şcoli pentru a tatona „curentul”.


A venit săptămâna mobilităţii la Paşcani, în cadrul căreia a avut loc ediţia a doua a Crosului Toamnei şi am considerat că este un bun prilej de a ne arăta Paşcaniului noi, proaspăt lideri cu eşarfe, cu cercetaşi cu tot şi cu susţinerea câtorva membri din ONCR (Organizaţia Naţională Cercetaşii României).
Nu a contat că eram după o noapte de gardă, am alergat în proba la categoria de vârstă pentru că ştiam că puterea exemplului contează. Am făcut jocuri în stradă, ne-am încurajat lupişorii, temerarii şi exploratorii şi pe toţi participanţii, am cântat primarului „Amintire cu haiduci”, şi a mărturisit ca l-am cucerit definitiv în ceea ce priveşte cercetaşii.
Presa prezentă, TV local prezent, nu puteau să nu observe cercetaşii şi… au mediatizat.
Una peste alta, am fi ipocriţi dacă nu am recunoaşte că am şi greşit. Oboseala şi-a spus cuvântul. La finalul verii eram cu nervii încordaţi la maxim, supăraţi pe noi înşine, că am avut momente în care am fost pătimaşi, animaţi doar de dorinţa de a ne ieşi totul perfect şi…pe alocuri nervii au cedat. Ne-am adunat şi am luat-o de la capăt.
Mai mult…poate ar fi suficient să spun că aşa cum îndemnul „gata oricând” ne-a devenit crez, a fost de ajuns ca pe o vreme câinoasă, la începutul lui octombrie, la 20:30 seara, când nici un om nu era pe stradă şi după programul de lucru al unora, să dăm o întâlnire la unul dintre noi acasă, şi să ne înfiinţăm toţi pentru a pune la punct anumite lucruri legate de organizare.
Suntem foarte la început şi sunt multe de făcut, dar ne simţim bine împreună alături de copiii noştri şi vrem să creştem ca centru, ca indivizi. Căutăm să ne-adunăm unii cu alţii şi ceea ce este esenţial noi chiar avem nevoie unii de ceilalţi, dar nu avem voie să dezamăgim cei aproape 50 de cercetaşi câţi s-au strâns în centru cu adeziune.
Suntem în căutare de noi lideri şi după reportajul de la deschiderea oficială a anului cercetăşesc vin invitaţiile din partea consiliilor profesorale în şcoli pentru a promova cercetăşia.
Şi dacă ceea ce facem aici contribuie câtuşi de puţin la formarea acestor copii ca oameni cu O mare poate că mâine vom trăi într-o societate mai sănătoasă şi cu o scară a valorilor mai bine definită ca astăzi. Cu tineri încrezători în forţele proprii şi viitori factori de decizie din societatea românească, ei înşişi dornici să înveţe pe alţii şcoala voluntariatului.
Ceea ce am povestit aici nu poate fi luat ca o reţetă. Aceasta a fost povestea noastră. Fiecare centru local care vrea să se nască sau să renască, dacă nu are deja o poveste, ar trebui să şi-o inventeze sau reinventeze singuri. Discutând cu câteva cadre didactice, aceştia mi-au spus că se simt blazaţi, obosiţi, batjocoriţi de tot ce înseamnă autorităţi abilitate şi menite să-i încurajeze, din pricina bălăcărelii politice a zilelor noastre. Spunea o doamnă învăţătoare cu 30 de ani experienţă aproape, că “atâta timp cât două hârtii fabricate puse la dosarul cuiva contează mai mult decât dăruirea cu care tu faci meseria de dascăl la clasă, nu cred ca mai poate exista ceva care să mă consoleze”.


Noi le-am propus cercetăşia! “înrolarea” ca voluntar într-o astfel de şcoală a voluntariatului şi poate că aici vor găsi mai multe satisfacţii. După prezentarea filmelor cu Baden Powell şi al celui de la PRO TV cu Cristi Tabără, au spus că se mai gândesc. La câte au făcut şi au fost minţiţi că vor fi plătiţi, ce mai contează dacă încearcă şi asta.
Poate ar mai fi de făcut o precizare: îndrăznesc să sper că acele cadre didactice care vor veni la cercetaşi nu o v-or face doar pentru a bifa în CV un punct din activitatea lor extraşcolară şi atât sau va fi un mod de a mai aduna „câteva puncte”, noi le promitem multă susţinere, multă voie bună, distracţie şi ne aşteaptă multe cursuri de animaţie şi joc.
Realizând cât de mult muncesc oamenii aceştia şi cât de mult cred în ceea ce fac mă simt parcă datoare să protejez toată această muncă de orice intrus şi să mă simt vinovată atunci când nu sunt alături de ei. Fiecare ştie ce are de făcut.
Toţi luptăm să propagăm spiritul.
Şi ştiţi ce e minunat? Înapoi parcă primim înzecit!
Ingredientele necesare unui grup de iniţiativă ar putea fi:
- dorinţă
- voinţă
- dorinţă + voinţă comună
- dăruire
- sacrificiu
- seriozitate
- perseverenţă.
Privind în urmă am constata că am avut un ritm mai mult decât alert după cum urmează:
- 2007- a încolţit ideea (incubaţia a durat cam mult, dar a meritat)
- februarie 2009- aflu de Laura
- 4 iulie 2009- întâlnirea grupului de iniţiativă suprapusă peste debutul zilelor Paşcaniului
- 17- 23 august - tabăra de pedagogie Comăneşti
- hike lupişori + temerari Valea Seacă
- 25- 26 septembrie - depunerea promisiunii liderilor într-un hike de noapte
- 27 septembrie - crosul toamnei
- 4 octombrie – deschiderea anului cercetăşesc la Paşcani
- 11 octombrie – hike exploratori
- 17 octombrie - implementarea proiectului „Natura la ea acasă”
- 21–25 octombrie 2009 trimiterea unui explorator la training-ul „Educaţia de la egal la egal in domeniul sănătăţii mintale pentru tineri”
Dacă nu îţi place să stai culcat în iarba înaltă şi să priveşti cerul albastru cu senzaţia iminentă că te poţi îneca ca şi cum ai privi apa mării atât de adâncă de deasupra dacă nu îţi place să numeri stelele în nopţile de vară într-o poieniţă lângă foc, dacă nu poţi percepe organic ecoul unui lătrat de câine în munţi, la cort, dimineaţa, s-ar putea… sa-mi fie…greu să-ţi explic ce pierzi…
Cercetaşii adevăraţi cu siguranţă ştiu ce spun.

Oana Ţogan,
Şef Centrul Local Paşcani
Gata oricând!

miercuri, 21 octombrie 2009

ECHIPA NAŢIONALĂ de PROGRAME se prezinta















Cine suntem noi?
Suntem o echipă de tineri voluntari cu planuri măreţe, ce are drept responsabilitate principală Programul pentru Tineri - totalitatea activităţilor realizate de copii şi tineri în Cercetăşie, modul şi motivul pentru care acestea sunt realizate.

Care este scopul nostru?
Dorim să aducem Cercetăşia acolo unde merită să fie, dorim să transformăm Cercetăşia într-o forţă a societăţii româneşti!

Ce s-a întâmplat în Echipa NAŢIONALĂ de PROGRAME până acum?
În cadrul Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”, de la reînfiinţarea Cercetăşiei în 1990, a început definirea Programului pentru Tineri, definire ce a trecut prin mai multe etape, ajungându-se astfel ca în anul 2000 să fie lansat Pachetul Resursă al Liderului Cercetaş (PRLC), kit realizat conform Politicii de Programe a O.M.M.S.(definită în Renewed Approach to Programme).
Pe lângă aceasta putem vorbi de documente precum: Standardele de Activităţi, sistemul nou propus pentru lupişori, Mapa unui CL de nota 10.
După trecerea a 9 ani de la realizarea PRLC, considerăm că Cercetăşia în România este capabilă să parcurgă o noua etapă, aceea de revizuire a sistemului pedagogic pentru toate ramurile de vârstă cărora se adresează Echipa Naţională de Programe (lupişori – 7-10 ani, temerari - 11-14 ani, exploratori - 15-18 ani, seniori/roveri - 18 -21 ani) şi de definire a propunerii educative, obiective realizate în concordanţă cu nevoile actuale ale tinerilor şi copiilor din România de către Echipa Pedagogică.
Alături de acestea se adaugă proiecte şi evenimente care au rolul în Cercetăşie de a educa tinerii pentru a juca un rol constructiv în societate prin proiectele de genul: Urme de Cercetaş, JOTI/JOTA, Valea Provocării, Festivalul Luminii, alte activităţi şi proiecte coordonate de la nivel naţional, campuri naţionale, etc, obiective ce vor realizate de către Echipa Naţională de Evenimente.
Pentru a putea aduce Cercetăşia acolo unde merită să fie, va invităm să vă alăturaţi Echipelor Pedagogică şi Evenimente Naţionale şi să contiribuiţi, alături de alţi lideri cercetaşi, la transformarea acesteia într-o forţă a societăţii româneşti.

Ce ne propunem noi să facem?
- să ne depăşim limitele în oferirea de activităţi şi programe Scout atractive şi de impact
- să revizuim sistemul pedagogic pentru toate ramurile de vârstă cărora li se adresează Echipă Naţională de Programe (lupişori - 7-10 ani, temerari - 1-14 ani, exploratori - 15-18 ani, seniori/roveri - 18 -21 ani)
- să definim propunerea educativă a ONCR, obiective realizate în concordanţă cu nevoile actuale ale tinerilor şi copiilor din România de către Echipa Pedagogică.
- să organizăm evenimente şi proiecte tot la fel de atractive ca până acum (Urme de Cercetaş, Cercetăşia şi Natura, campurile naţionale pe grupe de vârstă, etc)
- şi de ce nu, să continuăm tradiţia jamboreelor româneşti...

Cum suntem noi împărţiţi?
Cum la cercetaşi fiecare îşi are rolul sau bine definit în patrulă, ne-am organizat în 2 patrule mari – ECHIPA PEDAGOGICĂ şi ECHIPA NAŢIONALĂ de EVENIMENTE, şi am format astfel o unitate - ECHIPA NAŢIONALĂ de PROGRAME.



Patrulă ECHIPA PEDAGOGICĂ

Pentru echipele pedagogice există 3 direcţii de lucru:
- Suport pentru centre locale (2 lideri);
- Activităţi naţionale şi internaţionale (3 lideri = echipă de evenimente pedagogice -campuri naţionale, evenimente pe grupe de vârstă - unde e cazul, să fie făcute şi cu ajutorul celor de la evenimente)
- Pedagogie şi materiale pedagogice (3 lideri)


1. GRUPUL DE LUCRU PENTRU LUPIŞORI - 7-10 ani


Locuri pentru prieteni: 5

Ne propunem:
- conştientizarea centrelor locale asupra importanţei metodei scout şi a desfăşurării activităţilor conform acesteia, lucru început încă din 2007, continuând să fie realizat pe perioada 2010 - 2012
- Producerea de materiale educaţionale pentru ramura de vârstă 7-10 ani, pentru cercetaşi şi liderii adulţi până în mai 2010;
- Realizarea de evenimente naţionale care să aibă ca scop interacţiunea între lupişorii din ţară pe toată perioadă 2010 - 2012
- Continuarea implementării Programului pentru ramura de vârstă 7-10 ani în fiecare Centru Local

2. GRUPUL DE LUCRU PENTRU TEMERARI - 11-14 ani

Locuri pentru prieteni: 3

Ne propunem:
- Să facem o evaluare a situaţiei actuale a programelor pe ramura de vârstă temerari în ONCR
- să conştientizam centrele locale asupra importanţei metodei scout şi a desfăşurării activităţilor conform acesteia şi să încurajăm implementarea acesteia în mod constant
- Să facilităm cunoaşterea de către lideri a sistemului de progres existent şi implementarea sa
- să revizuim şi să completam sistemul conform cu nevoile actuale ale copiilor
- să încurajăm participarea temerarilor la activităţi naţionale/internaţionale (Lands of Adventure, campuri naţionale sau regionale, campuri internaţionale)


3. GRUPUL DE LUCRU PENTRU EXPLORATORI - 15-18 ani

Locuri pentru prieteni: 7+1*

Ne propunem:
- să determinăm aplicarea Metodei Scout în fiecare centru local prin impulsionarea utilizării patrulelor şi a lucrului în patrulă, implementând proiectul de unitate drept metodă începând cu luna ianuarie 2010.
- să introducem conceptul de Cetăţenie Europeană în obiectivele educaţionale, într-un mod care să corespundă cu nevoile exploratorilor începând cu luna aprilie 2010
- să evaluăm şi în funcţie de rezultate, să revizuim programul educaţional vechi, astfel încât PE să corespundă nevoilor actuale ale tinerilor
- să implementăm şi să evaluăm noul program pentru exploratori

* La grupurile de lucru exploratori şi seniori/roveri avem nevoie şi de câte un prieten mai special: responsabilul naţional de exploratori şi responsabilul natţonal de seniori/roveri. Noi nu l-am gasit încă, dar ştim ca se ascunde printre voi, asa că îl rugăm să fie curajos, să scoată capul la lumină şi să menţioneze în formular şi în scrisoarea de intenţie că vrea să devină prietenul nostru special.

4. GRUPUL DE LUCRU PENTRU SENIORI/ROVERI – 18-21 ani

Locuri pentru prieteni: 5+1*

Ne propunem:
- Formarea unei baze de date cu Centrele Locale care au seniori/roveri – UP 2009
- Stabilirea cadrului simbolic şi crearea unui draft de program educaţional care să fie aprobat de Adunarea Generală a ONCR urmând că apoi să fie implementat - AG 2010
- Schimbrea termenului din seniori în roveri şi propunerea eşarfei pentru seniori/roveri în cadrul Adunării Generale - AG 2010
- Crearea unui pachet de materiale pedagogice pentru seniori/roveri şi lideri de seniori (mentori)
- Implementarea Proiectului „Descurcă-te în necunoscut” ca şi camp naţional pentru seniori - August 2010

Patrula ECHIPA NATIONALA de EVENIMENTE (ENE)

Structura ENE:
- coordonator
- echipa de baza: 3-5 lideri ACTIVI!
- colaborari cu lideri din CL, ce se implică specifc, pe un proiect (delimitate în timp de proiectul în cauză) ~ 5 lideri
- colaborari cu lideri activi din CL, ce au experienţă în pregătirea şi organizarea diferitelor activităţi, campuri, evenimente (~10 lideri)



Membrii actuali ai patrulei ECHIPA PEDAGOGICĂ sunt:

Lupisori (7 - 10 ani)
Elena Petrea – responsabil naţional lupişori
Roxana Boltaşu – CL Tg Jiu
Isabela Gherghel – CL Iaşi
Aura Sulea – CL Tg Jiu

Temerari (11 - 14 ani)
Diana Slabu - responsabil naţional temerari
Iulia Sulea – CL Tg Jiu
Dana Şova – CL Cluj Napoca
Laura Hen – CL Iaşi
Rareş Diodiu – CL Alba Iulia
Paul Mucea – CL Alba Iulia

Exploratori (15 - 18 ani)
Ema Petercă – CL Iaşi
Manuela Rus – CL Omega Dej
Andrei Avram – CL Alba Iulia

Seniori (18 - 21 ani)
Mihaela Ciobanu – CL Drăgăşani
Ana Maria Avram – CL Cluj Napoca
Eugen Tudor – CL Drăgăşani


Membrii actuali al patrulei ECHIPA NAŢIONALĂ de EVENIMENTE sunt:

ENE
Cătălin Cătană – responsabil naţional Echipa Naţională de Evenimente
Daniel Pop – CL Omega Dej

!!!! Profilul ideal al membrilor pe care îi aşteptăm în echipe !!!!
- comunicativ, responsabil, creativ, profesionist
- lider de unitate de ramura de vârstă de 2 ani
- să fie disponibil pentru a participa la 2-4 întâlniri de lucru în timpul weekend-ului/pe an şi un camp naţional de 6-10 zile în perioada iunie-septembrie
- să fi participat la organizarea de campuri naţionale
- să aiba cunoştinţe de utilizare PC (MS Word,MS Excel, Internet Explorer)
- să aibă acces facil la internet
- să cunoască o limbă de circulaţie internaţională
- să aibă recomandarea a 2 lideri cu experienţă din ONCR
- să aparţină unui Centru local cotizaţia plătită la zi
- să îşi respecte condiţiile prevăzute în contractul de voluntariat (acesta se completează în momentul în care liderul este acceptat în echipele nationale)

Cum devin membru într-una dintre aceste echipe?
Pentru a te înscrie în patrula noastră te rugăm să trimiţi formularul anexat completat (care poate fi solicitat trimitand un email la adresa programe@scout.ro) şi cv-ul cercetăşesc la email programe@scout.ro până pe data
15 noiembrie 2009 ora 18.00 cu menţiunea “aplicaţie pentru ENP - grupul de lucru pentru ....”(menţioneaza numele grupului).

Când se întâlneşte unitatea?
Membrii unităţiii te aşteaptă cu braţele deschise la prima întâlnire de unitate, pentru care veţi primi informaţiile imediat ce vor fi cunoscute.

luni, 19 octombrie 2009

Stagiu de Initiere in Metoda si Pedagogia Scout, 2-4 oct. 2009, Rm Valcea

In numele formatorilor de la acest stagiu, vrem sa va anuntam ca in weekend-ul care tocmai a trecut, 17 noi lideri au participat la 3 zile de Metoda si Pedagogia Scout pusa in practica la fiecare din cele grupele de varsta: lupisori, temerari si exploratori.

Dintre participanti avem:
- un lider de la Nicolae Balceascu, Bacau
- 2 viitori lideri de la Tg Jiu
- 1 viitor lider de la Dragasani
- 1 lider de la AMD Bucuresti
- 12 lideri si viitori lideri de la Rm Valcea

Dintre acesti:
- 4 au participat la sesiunile specifice grupei de varsta lupisori
- 9 au participat la sesiunile specifice grupei de varsta temerari
- 4 au participat la sesiunile specifice grupei de varsta exploratori

Totul a decurs asa cum ne-am propus, in sensul ca:
- Metoda Scout a fost pusa la discutii si elemente practice pentru fiecare grupa de varsta
- au fost discutate elementele de pedagogie care sa fie cele de baza cand lucram cu cercetasi
- s-a subliniat nevoia de joc si nu teorie atunci cand lucram cu cercetasii si cand vrem sa le urmarim progresul personal
- au reusit sa realizeze cateo fisa de joc, planul de activitati pentru 6 luni pentru centrul lor local si sa si faca cate 3 intalniri din cele propuse in planul calendar
- am facut karaoke la sediul celor de la Rm Valcea
- ne-am cunoscut si bucurat de toate moementele petrecuta la stagiu

Munca noastra, a celor prezenti la stagiu tocmai acum incepe, caci toate cele invatate sa vad atunci cand lucram la unitatea, la patrula de acasa.
De aceea, vrem sa le uram un Gata Oricand! celor 17 participanti de la Stagiu. Va stam la dispozitie pentru a va veni in ajutor cand simtiti ca e nevoie de el!

Dar sa nu uitam ca acestea s-au realizat cu ajutorul:
- CL Rm Valcea nu ne-ar fi pus la dispozitie: sediul CL, Gradinita nr.4 unde s-au desfasurat sesiunile, diferite materiale de care am avut nevoie;
- lui Luc - un cercetas din Belgia, stabilit in Rm Valcea, nu ar fi fost aproape de noi si nu ne-ar fi ajutat fie in a completa sesiunile cu ce se intampla in alte tari, fie cu sustinerea pe administrativ a stagiului
- Ioanei - lider de lupisori de la Dimancescu nu ar fi trecut in revista toate materialele lucrate, nu ne-ar fi pregatit materialele din timpul stagiului, care a venit la stagiu pe partea de secretariat
- mamei Irinei Opincaru - care ne-a gazduit si a fost mama noastra, a trainerilor pe timpul stagiului (ea mereu ne-a asteptat cu masa pregatita si nu numai si pentru asta nu avem destul de multe cuvinte sa ii multumim, atat cu mesajul ca "Data viitoare ne rezervam loc tot la ea acasa! :D!!!" )
- celor 3 formatori care si-au planificat acest weekend pentru a fi la Valcea.

Povestea cercetaseasca merge mai departe!

De tine depinde unde vrei sa ajungi!

Gata oricand!

Elena Petrea (tromppy)

marți, 22 septembrie 2009

TU CE POTI FACE CU 100 EURO?

Avem deosebita placere de a va anunta ca s-a lansat concursul: “Tu ce poti face cu 100 euro?”

Care este scopul acestui concurs?
Scopul este ca fiecare CL inscris in concurs sa realizeze minim o activitate de atragere de membri in CL.

Cine poate participa la acest concurs?
Toate CL din Scouting Seeds care:
- au realizat campania de atragere de adulti si au minim 5 noi adulti in CL si acum doresc sa realizeze campania de atragere de copiii
- nu au rezultate in urma campaniei de atragere de adulti dar demonstreaza ca au incercat sa faca cel putin o activitate de atragere de noi adulti.
- au cotizatia platita la zi
- se pot ocupa de completarea formularul de decont al concursului

Toate CL din ONCR care:
- au cotizatia platita la zi
- nu sunt suspendate sau pe cale de desfiintare
- se pot ocupa de completarea formularul de decont al concursului

Foarte important!
In cadrul acestui concurs, prioritatea se acorda CL care sunt inscrise in Proiectul Scouting Seeds.

Suma totala “pusa la bataie”:
2000 euro – asta inseamna ca numarul total de CL care pot primi cate 100 de euro este de 20.

Cand se desfasoara acest concurs?
Concursul incepe cu posibilitatea CL care indeplinesc conditiile de participare de a completa aplicatia cu ideea de proiect si cu trimiterea acesteia prin email la adresa dezvoltare@scout.ro.
Aceasta aplicatie nu trebuie sa aiba mai mult de 5 pagini.

Cand este termenul limita de inscriere in concurs?
5 octombrie 2009.

Proiectele care vor fi castigatoare vor primi cate 100 euro pentru desfasurarea acestora in CL.
Aceste proiecte vor fi anuntate dupa 5 zile de la depunerea proiectelor si nu mai tarziu de 10 octombrie 2009.

Proiectele depuse in concurs se pot derula in perioada 10 octombrie 2009 – 1 ianuarie 2010.

Foarte important!
Alocarea bugetului/CL:
- prima transa va fi de 50 euro
- a II-a transa si ultima va fi de 50 euro, dupa primirea raportului si facturilor

Foarte important!
Banii solicitati nu pot fi folositi pentru recompensarea echipei de proiect. Banii sunt pentru desfasurarea activitatii propriu-zise.

Pentru orice alte nelamuriri va stam la dispozitie la adresa dezvoltare@scout.ro si la persoana de contact, Elena Petrea, 0741.430.796.

Mult succes si asteptam sa vedem cine vine cu cea mai grozava idee de atragere de noi membrii, folosindu-se de 100 de euro!!

Elena Petrea
Coordonator Proiect “Scouting Seeds”


*Concurs realizat prin Proiectul National Scouting Seeds

luni, 21 septembrie 2009

Stagiul National de Formare pentru Lideri Modulul de Initiere in Pedagogia Scout


Stagiul National de Formare pentru Lideri
Modulul de Initiere in Pedagogie

2-4 octombrie 2009, Ramnicu Valcea

Toamna aceasta departamentul de Resurse Umane TE INVITA la FORMARE.

Unde? – Ramnicu Valcea, Casa Tineretului
Cand? – 2-4 octombrie 2009
Cat costa? – 30 RON (suportul de stagiu si materialele informationale)

Cine poate veni? – Stagiul este adresat liderilor de unitate implicati sau care se vor implica in viitorul apropiat in activitati directe cu copiii (lupisori, temerari, exploratori, seniori-roveri).
Profilul participantului:
• Varsta: minim 18 ani
• Lider de unitate sau viitor lider de unitate
• Vechime in ONCR: minim 12 luni
• Cotizatia platita la zi
• Posibilitatea de a participa la stagiu pe toata durata sa (sosirea vineri 2 octombrie pana la ora 18.00 !)

Cati putem veni? – numarul de locuri este limitat. Lista de participanti se va face in ordinea inscrierilor. Grabeste-te!

Ce vom face la stagiu? – teorie (pedagogie scout, metoda scout, tehnici de animatie, planul anual de activitate al unitatii, managementul activitatilor de animatie si al unitatii de cercetasi, “secretele” ramurilor de varsta etc)
Vor exista atat sesiuni mixte cat si aplicatii practice pe ramuri de varsta, cu formatori dedicati.

Unde dormim? – cazarea se va face in masura posibilitatilor la cercetasii din Valcea acasa, le multumim
Cum ajungem? – cheltuielile si organizarea cu transportul raman responsabilitatea participantului

Ce avem de facut ACUM?

• Completam Formularul de inscriere invitatii si il trimitem pana cel tarziu 27 septembrie 2009 la adresa de e-mail formare@scout.ro sau irina.opincaru@scout.ro .
• Apasa aici pentru formular
sau copiaza adresa asta in browser
http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDcwZk4zdUxpZ0tsR2FTYlJKYkUwekE6MA..

Si apoi?

Imediat primim confirmarea inscrierii.
Pana la Stagiu primim constant noutati si detalii administrative pe e-mail.
Si... ne vedem la Valcea!

Si totusi...daca avem intrebari?

Va stau la dispozitie pentru mai multe detalii Elena Petrea la adresa de e-mail formare@scout.ro si sau la telefon 0741.430.796 sau irina.opincaru@scout.ro / Telefon: 0753.536.505
Va asteptam cu drag!
Echipa de traineri

joi, 27 august 2009

Cel mai tare stagiu al anului: Stagiul National de Pedagogie tocmai s-a incheiat!















In perioada intre 17-23 august 2009, a avut loc la Comanesti in judetul Bacau cea de-a 2-a editie a Stagiului National de Pedagogie (SNP 2009).

Pe scurt:

* 39 de participanti + 6 formatori + 3 persoane la administrativ
* 18 Centre Locale
* 5 zile pline de sesiuni
* 3 grupe de varsta cu care s-a lucrat: lupisori, temerari si exploratori

Plus multe cunostinte teoretice si practice, hike-uri scurte, cantece, jocuri de toate felurile, oameni zambitori din toata tara, momente de neuitat...

Echipa de organizare doreste sa le multumeasca tuturor celor care au participat si au contribuit considerabil la succesul acestui stagiu. Consideram ca a fost un stagiu de succes, pe care ni-l dorim cel putin la acelasi nivel si de acum inainte. Toate acestea nu ar fi fost posibile fara sprijinul oferit de Primaria Comanesti prin domnul primar Viorel Miron, caruia ii multumim de asemenea.

S-a postat pe Youtube filmuletul cu imnul stagiului, compus chiar de participanti. Asa ca daca vreti sa vedeti o bucatica de voie buna, mergeti la http://www.youtube. com/watch? v=3p8VdtcARSE.

Si pentru ca munca adevarata de-abia acum incepe, sa le uram bun venit in randul liderilor pentru grupele de varsta acestor 39 de noi lideri SNP 2009! Mult succes!

Echipa de organizare:
Elena (aka Tromppy), Aura, Laura, Bogdan, Iuliana, Dani, Cristina, Mihaela, Ciprian (aka Cioby), Mihai

luni, 3 august 2009

Stagiul National de Formare pentru Lideri

Stagiul National de Formare pentru Lideri
Modulul de Pedagogie Scout
17-23 august 2009, Comanesti

Vara aceasta departamentul de Resurse Umane TE INVITA la FORMARE.

Unde? – La Stagiul National de Formare pentru Lideri, modulul PEDAGOGIE SCOUT
Deci... unde? – Comanesti, jud Bacau
Cand? – 17-23 august 2009
Cat? – 70 RON (masa, spatiul de training, suportul de stagiu si materialele informationale)

Cine poate veni? – Stagiul este adresat liderilor de unitate implicati sau care se vor implica in viitorul apropiat in activitati directe cu copiii (lupisori, temerari, exploratori).
Profilul participantului:
• Varsta: minim 18 ani
• Lider de unitate sau viitor lider de unitate
• Vechime in ONCR: minim 12 luni
• Cotizatia platita la zi
• Posibilitatea de a participa la stagiu pe toata durata sa (sosirea luni 17 august!)

Cati putem veni? – numarul de locuri este limitat. Lista de participanti se va face dupa ordinea inscrierilor. Grabeste-te!

Ce vom face la stagiu? – teorie (pedagogie scout, metoda scout, tehnici de animatie, planul anual de activitate al unitatii, managementul activitatilor de animatie si al unitatii de cercetasi, “secretele” ramurilor de varsta etc)
Si multa PRACTICA!
Vor exista atat sesiuni mixte cat si aplicatii practice pe ramuri de varsta, cu formatori dedicati.

Unde dormim? – cazarea se va face la cort
Cum ajungem? – cheltuielile si organizarea cu transportul raman responsabilitatea participantului

Ce avem de facut ACUM?
• Completam formularul de inscriere anexat prezentei invitatii si il trimitem pana cel tarziu 5 august 2009 la adresa de e-mail formare@scout.ro sau cristina.nica@scout.ro .
• Trimitem taxa de participare integral prin transfer bancar in contul RO26 BRDE 410S V980 3913 4100 ( la DETALII PLATA – Pedagogie 2009, C.L. X) pana la 10 august 2009

Si apoi?
Imediat primim confirmarea inscrierii.
Pana la Stagiu primim constant noutati si detalii administrative pe e-mail.
Si... ne vedem la Comanesti!

Si totusi...daca avem intrebari?
Va stau la dispozitie pentru mai multe detalii Cristina Nica la adresa de e-mail formare@scout.ro si cristina.nica@scout.ro / telefon 0765419601, sau Elena Petrea (Tromppy) la 0741.430.796 sau Adi Suhanea la 0740251898.

Va asteptam cu drag!
Echipa de traineri

luni, 1 iunie 2009

AM ALES SA FIU CERCETAS!!! Voi de ce ati ales sa fiti cercetas?
















Pentru ca e un moment in care ne trec prin minte tot felul de amintiri, ne-am gandit sa lansam o provocare pentru fiecare dintre noi:

Ca tot suntem in atatea proiecte sau poate suntem doar la inceput de drum ca si voluntari, provocarea este ca fiecare dintre noi sa scrie motivele pentru care
A ALES SA FIE CERCETAS!!

Scrie si tu, draga cercetasule!

duminică, 24 mai 2009

Voluntarul cercetaş

Încă din martie 2009, centrele locale (CL) înscrise în proiectul Scouting Seeds şi-au stabilit paşii ce îi iau de făcut pentru a putea aduce noi cercetaşi – viitori lideri în CL.
Dintre cele 21 de CL, am să vă prezint din rezultatele primite până acum:

Drăgăşani:
- Campania în şcoli pentru recrutarea profesorilor: au fost contactaţi direct peste 30 de profesori, conducerea a 4 şcoli şi licee, s-a încheiat un parteneriat cu Clubul Copiilor, s-a asigurat suportul instituţiilor de învăţământ pentru contactarea altor cadre didactice;
- « Adu o cunoştiinţă » : au fost contactate peste 20 de persoane care nu sunt cadre didactice. 6 persoane au confirmat implicarea în organizaţia noastră;
- Au fost distribuite circa 100 de pliante şi au fost afişate toate cele 15 afişe în şcoli, primărie, supermarketuri, locuri publice;
- A fost susţinută prima mini-sesiune – 26 aprilie 2009;
- A fost susţinută cea de-a doua mini-sesiune – 17 mai.

Deva:
- Blog actualizat la zi www.devascouts.blogspot.com
- Lipirea de afişe prin şcoli
- Atragerea de membri prin prezentări în şcoli
- 5 voluntari – lideri interesaţi de a se implica în organizaţie

Giurgiu:
- Întâlniri zilnice ale membrilor echipei Scouting Seeds de la Giurgiu
- Articol în presă
- Blog
- Prezentări powerpoint şi video cu activităţi ale cercetaşilor
- Afişe şi pliante împărţite prin şcoli
- Expoziţie de prezentare a cercetăşiei
- Mers în instituţii şcolare
- Atragere prieteni
- Prima mini-sesiune de formare pentru 8 viitori lideri în data de 8 mai
- Cea de-a doua mini-sesiune de formare în data de 10 mai, pentru 8 viitori lideri

Rădăuţi:
- Prezentarea în faţa unui număr de 50 de adulţi a specificului Mişcării Scout
- Implicarea unui număr de 25 de adulţi într-un proiect de mediu derulat şi finanţat de ONCR
- Promovarea Mişcării Scout în rândul cadrelor didactice
- Promovarea Mişcării Scout părinţilor
- Promovarea Mişcării Scout membrilor din diverse instituţii
- Proiectul Eco-select care este în plină desfăşurare


Râmnicu Vâlcea:
- Dezbateri pe marginea metodelor şi resurselor necesare proiectului;
- Numirea responsabililor cu diferitele activităţi din cadrul proiectului;
- Promovarea obiectivelor proiectului în mass-media locală;
- Distribuirea de pliante pentru promovarea sistemului şi Metodei de educaţie Scout ;
- Deplasarea în şcoli pentru atragerea de noi lideri, de noi copii şi tineri cercetaşi.

Acestea sunt doar o mică parte din ce se întâmplă în ţară cu Scouting Seeds.
Un lucru e clar, dacă vrem schimbare – aceasta începe de la NOI şi cu fiecare pas ce îl facem înspre bine, rezultatele se simt. Poate nu într-o zi, într-o lună, într-un an – dar uitându-vă în urmă de când sunteţi cercetaşi veţi vedea cu siguranţă cel puţin:
- o unitate de cercetaşi la care aţi fost lider şi cu care aţi trecut prin multe activităţi;
- un stagiu în care aţi participat şi de la care aţi venit cu încă n activităţi, idei, sugestii pe care vreţi să le aplicaţi şi la voi în CL;
- un prieten pe care l-aţi întîlnit la cercetaşi;
- o persoană pe care aţi ajutat-o;
- o situaţie de care aţi trecut mai uşor pentru că sunteţi cercetaş;
- aţi făcut un proiect la şcoală, facultate, master, etc. unde aţi dat ca exemplu cercetăşia cu toate elementele ei;
- şi multe altele.

Nu ne lăsaţi numai pe noi să ne bucurăm de cercetăşie! Daţi mai departe! Curaj!

vineri, 8 mai 2009

Paşi noi spre primii cercetaşi Scouting Seeds

Suntem deja în luna aprilie, a treia lună de când toată lumea ştie că a început marele proiect de dezvoltare organizaţională Scouting Seeds. Şi multe s-au mai întâmplat în cadrul proiectului nostru în luna martie, precum:
- lucrul pe materiale - resurse ce le-au fost oferite centrelor locale participante la unul din cele 3 stagii regionale din luna martie: diferite prezentări powerpoint despre cercetăşie, agenda de mini-sesiuni de iniţiere în cercetăşie etc.
- participarea tuturor celor 21 de CL la unul din cele 3 stagii regionale, de la Cluj Napoca, Miercurea Ciuc şi Tismana, ce au avut ca scop pregătirea unui plan realist şi realizabil privind dezvoltarea fiecărui CL implicat în proiect;
- transmiterea informaţiilor despre cele 3 stagii regionale pe site-ul organizaţiei, www.scout.ro;
- realizarea şi tipărirea materialelor de promovare şi de atragere de noi adulţi în fiecare din cele 21 de centre locale – afişe, pliante şi scrisori de recomandare către diferite instutiţii cărora vrem să ne adresăm prin acest proiect;
- lucru pe îmbunătăţirea proiectului sincron „City Quest” ce va avea loc în 10 octombrie, redepus spre finanţare prin programul ”Tineret în acţiune”, la 1 aprilie;
- primirea planurilor efective de dezvoltare organizaţională de la majoritatea centrelor înscrise în proiect;
- lucrul Echipelor Naţionale de Programe pe curricula (planul) de activităţi având drept scop, pe de o parte, o sursă foarte practică de lucru pentru liderii de unităţi din ţară şi, pe de altă parte, un instrument ce trebuie să îl avem odată cu reînnoirea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei;
- păstrarea permanentă a legăturii cu Regiunea Europeană Scout, prin intermediul d-lui Joao Armando, trimiţând articolele apărute până în prezent atât în InfoScout cât şi pe blog-ul proiectului Scouting Seeds şi site-ul organizaţiei;
- postarea noutăţilor pe blog-ul proiectului: http://www.scoutingseeds.blogspot.com/;
- lucrul efectiv pentru păstrarea legăturii cu centrele înscrise în proiect.

La începutul lunii aprilie, când a avut loc Adunarea Generală, 19 din cele 21 de centre şi-au primit materialele de promovare şi de atragere de noi membri în centrele lor locale. Multe centre şi-au început deja planurile de a aduce noi adulţi în organizaţie şi ne sunt transmise reacţiile lor din întâlnirile cu adulţii în diferite locaţii (intră pe blog ). Îi încurajez să îşi continue ce şi-au propus, pentru că satisfacţia rezultatelor finale este extraordinară şi merită trăită din plin.

Toate acestea nu ar fi fost posibile dacă: centrele locale nu s-ar fi înscris în proiect, dacă Departamentul de Imagine şi Comunicare (în special echipa InfoScout) nu era aproape de noi, dacă Echipa Naţională de Dezvoltare nu ne-ar fi ajutat la realizarea diferitelor materiale de lucru cu potenţialii noi adulţi, dacă Echipa Naţională de Resurse Umane nu ar fi avut aceşti fantastici formatori şi membri ai echipei care să ajute sau să participe efectiv la unele din activităţile proiectului SSe, dacă Echipa Naţională de Programe nu ar fi fost aproape de noi dând tot ce poate pentru a avea instrumente de lucru pe care să le oferim celor noi dar şi celor deja existenţi în organizaţie, dacă CL Miercurea Ciuc nu i-ar fi avut pe Suri, Tagu şi Grizzly care ne-au ajutat enorm la realizarea pliantelor proiectului şi la aducerea efectivă a lor la Bucureşti pentru a fi distribuite în ţară, dacă diverşi lideri din diferite părţi ale ţării nu ar fi dat o mână de ajutor cu orice (o traducere, o adaptare, o corectură, un sfat, o sugestie etc.) care să ridice calitatea proiectului.
Lista este enormă la categoria mulţumiri. Un lucru e clar: fără sprijinul fiecăruia dintre voi, noi, toţi – acest proiect nu ar fi prins viaţă şi nu ar fi ajuns aici.

Hei, să nu credeţi că e gata! În următorul număr vă vom putea informa deja despre ceea ce fac sau vor face centrele implicate în proiect şi care le sunt rezultatele în atragerea de adulţi.

Fiţi pe fază! Suntem aproape!!

Pentru orice informaţii cu privire la proiect, puteţi să luaţi legătura cu mine, atât prin e-mail – elena.petrea@scout.ro , cât şi prin telefon – 0741 430 796.


A consemnat
Elena Petrea (Tromppy) – Coordonatorul proiectului Scouting Seeds

joi, 2 aprilie 2009

Prima "insamantare" oficiala vine de la Giurgiu!

Astazi 1 aprilie, nu cum poate v-ati fi asteptat sa fie ziua pacalelilor, totul a decurs cu seriozitate si "pofta" de sadit seminte in randul liderilor adulti din fiecare institutie de invatamant ale orasului Giurgiu.

Cum ziua buna se cunoaste de dimineata, intocmai am urmat si noi si am fost in scoala generala nr 4 pentru a aduce spre cunoastere invatatatorilor de acolo cate putin din lucrurile introductive despre cercetasie. Totul s-a dovedit a fi un mare succes dat fiindca privirea fiecaruia dintre ei era asemenea unui copil ce ptr prima oara invata cum sa rosteasca cuvintele. Au fost entuziasmati si am plecat lasandu-i cu curiozitatea in suflete, ramanand ca in continuare sa afle mai multe in data ce este destinata recrutarii.

Ca sa ne asiguram ca nu se va pierde timpul intre discursul ptr invatatori si cel ptr profesori, ne-am interesat de locatia destinata expozitiei, apoi a urmat prezentarea catre profesorilor scolii nr 4. Acestia la randul lor s-au dovedit a fi impresionati de filmuletul "palaria cu boruri", cat si de scopul nostru de a crea cat mai multi oameni cu "fabrica de constiinta" in suflet!

Lasandu-i pe cei din scoala nr 4 sa se convinga si singuri de importanta cercetasiei, am plecat mai departe catre scolile nr 1 si nr 2. Am stabilit urmatoarele date destinate prezentarilor si am plecat inspre alta scoala unde se simtea nevoia de cunostinte despre cercetasie, deoarece i-am prins intr-un moment cam delicat inainte de consiliu, dar totusi totul a mers bine si aici. In final ne-au multumit ptr "lectia" folositoare sufletului si constiintei in favoarea cercetasiei.

Astazi a fost o zi tocmai buna de "sadit". Speram ca toate zilele sa ne fie pe atat de inseninate si in continuare, ca mai apoi sa "ude" cu "ploaia" roadelor bune si scopurilor indeplinite.

Multa bafta in continuare!

Aaaa da! Am uitat sa spun cui datoram succesul din aceasta zi: Zafy, Robert, Despina, Dragos, Ioana si Vasi). Un rand de aplauze ptr
ei! :))

sâmbătă, 21 martie 2009

Ultimul stagiu finalizat. De acum la treaba!

Desfăşurat în perioada 20-22 martie, stagiul regional pentru managementul voluntarilor de la Tismana a adunat, printre fulgi de zăpadă, 20 de lideri cercetaşi din sudul ţării. Centrele Locale reprezentate au fost Dragasani, Râmnicu Vâlcea, Giurgiu, Bucureşti („Adormirea Maicii Domnului” şi „Pia Bratianu”) şi Târgu Jiu iar maeştri de ceremonii au fost Alex Moldovan, Iuliana Rada şi Bogdan Zaharia, ce au pregătit sesiuni lungi de lucru, marcate de un scop precis: planificarea şi aplicarea justă a proiectului Scouting Seeds la nivel local. Fiecare lider în parte şi-a reamintit misiunea, aceea de a se asigura de transmiterea Cercetăşiei în rândul fiecărui membru al comunităţii şi a reflectat asupra metodelor pe care le-ar putea aplica la nivel local.

Asemenea predecesoarelor sale de la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc, stagiul de la Tismana i-a angrenat pe participanţi în 2 zile de formare şi gândire strategică ce s-au dovedit a fi eficace, liderii cercetaşi plecând acasă cu planul de acţiune gata pregătit. Dezbaterile au fost marcate de multă determinare, întrebări şi iniţiativă, foi de flipchart scrise şi rescrise, voie bună şi momente de concentrare maximă. În final lucrurile s-au concretizat într-o viziune clară asupra proiectului ce va urma a fi implementat centrelor locale de-acasă.

Cu puţină bunăvoinţă din partea fiecăruia, am avut parte de ceva timp petrecut cu chitară şi o plimbare scurtă la mânăstire, de timp de socializare şi de poveşti strecurate printre mâncarea mai mult decât generoasă şi caloriferele încinse.
Eh... şi uite că veni şi momentul plecării şi ne despărţirăm, cântându-ne în suflet o dulce muzică de bucurie şi credinţa, căci suntem nişte oameni cu putere! Mai presus de orice putere spirituală şi chiar fizică... suntem împreună pentru o lume mai bună!

Sursa: Oana Mitruţ

Cate seminte mai avem de plantat?

Tinta noastra este 2500 de membrii in ONCR la data de 31 ianuarie 2010.

Am inceput cu 1500, la 1 februarie 2009.

La sfarsitul lui ianuarie 2010, eram cu 804 membri mai multi.